На фона на критики за липсата на адекватни  социални мерки в

...
На фона на критики за липсата на адекватни  социални мерки в
Коментари Харесай

Сачева припомни на безработните възможност да правят бизнес с обезщетенията си

На фона на критики за неналичието на адекватни  обществени ограничения в рецесията общественото министерство напомни на безработните, че имат опция да започват частен бизнес с компенсациите си за безработица. В преднамерено прессъобщение министерството обясни реда, по който може да стане това и разгласи, че от началото на годината от опцията са се възползвали 114 души. 

В Закона за поощряване на заетостта е планувана опция безработните лица да вземат вкупом цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал, коментират от екипа на министър Деница Сачева. Насърчителната мярка се предлага от Агенцията по заетостта, като искащите да се възползват трябвало да показват бизнес план в бюрото по труда, в което са регистрирани. От общественото министерство допълват, че тези започващи бизнесмени могат да кандидатстват по Националния проект за деяние по заетостта и да получат средства за подготовка за ръководство на новата си компания, за сферата, в която е започващият бизнес. В случай, че имат потребност от личен състав и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото заплащане в размер на минималната работна заплата. 

Съобщението на министерствто идва на фона на отсрочено чак за октомври нарастване на минималното обезщетение за безработица. Правителството склони на вдигне минималната дневна сума от 9 на 12 лв., само че чак есента. Едва от октомври ще се усили и срокът за правото на прилагане на обезщетение за хората, които са излезли на борсата по взаимно единодушие с работодателите. Решенията бяха оповестени в границите на втория пакет от социално-икономически ограничения, съществена част от които се оказаха ориентирани за строителство на пътища и повдигане на заплати в обществения бранш.    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР